یکی از انواع دعواهای خانواده دعوای طلاق است که امروزه متاسفانه شاهد افزایش چشم گیر آمار آن نیز در جامعه هستیم. طلاق بسته به نحوه و نوع آن به چند دسته تقسیم می شود. یکی از این طلاق ها، طلاق توافقی است. طلاق توافقی نوعی طلاق است که در آن زن و شوهر به دلیل عدم سازش تصمیم می گیرند به زندگی مشترکشان پایان بدهند و با توافق از هم جدا شوند.
در طلاق توافقی زوجین در مورد تمامی حق و حقوق مالی، غیر مالی مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، حضانت فرزند و ملاقات آن ها با هم به توافق می رسند که این توافق نیز از نظر دادگاه معتبر و قابل قبول است.
در این نوع طلاق در دادگاه به جهت انجام مراحل قانونی با توجه به اینکه طرفین با هم به توافق رسیده اند، وقت کمتری صرف خواهد شد در واقع یکی از ساده ترین راه طلاق، طلاق توافقی است البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در طلاق توافقی باید مرد و زن به توافق برسند و اگر یکی از آن ها اختلافی در خصوص نفقه، مهریه و… داشته باشد طلاق توافقی انجام نخواهد شد. جهت مشاوره آنلاین تلفنی، قبول وکالت و دفاع تخصصی در کلیه دعاوی خانواده و طلاق توافقی با مجرب ترین وکلای ایران به سایت مشاوره حقوقی آنلاین وکیل وند مراجعه نمایید.
به همان اندازه که ازدواج از نظر قانونی و اجتماعی محترم شمرده می شود طلاق نیز یک فرایند قانونی و شرعی دارد. با توجه به اینکه طلاق یک امر مکروه محسوب می گردد در صورتی که زوجین باهم اختلاف و هر دو به جدایی تمایل داشته باشند و به نوعی مجبور به جدایی شوند راه های مختلفی برای طلاق در قانون در نظر گرفته شده است.
با توجه به مطالب مطرح شده و با عنایت به این که زوجین در طلاق رضایت خود را به نوعی اعلام می نمایند و هر دو طرف راضی به جدایی هستند و در مورد تمام حقوق و مسائل با یکدیگر به توافق رسیده اند بهترین روش نحوه جدایی، طلاق توافقی می باشد.
طلاق توافقی و مهریه
مهریه مهم ترین موضوعی است که در هنگام هر نوع جدایی و طلاق باید در مورد آن طرفین به توافق برسند و این تصمیمات و توافقات بر اساس رای دادگاه است.
ممکن است زن قسمتی از مهریه خود و یا تمام آن را در مقابل گرفتن طلاق به مرد ببخشد البته بعضی مواقع نیز زن نسبت به مطالبه تمام مهریه خود در زمان طلاق از مرد اقدام می نماید.
مطالبه مهریه بعد از طلاق توافقی
با توجه به اینکه طلاق توافقی نوعی از طلاق است که زن و مرد در مورد تمام مسائل ازجمله مهریه با یکدیگر به توافق رسیده اند و یا زن تمام یا بخشی از مهریه خود را به همسرش می بخشد تا او را راضی به جدایی کند امکان تقسیط پرداخت مهریه نیز وجود دارد.
. بعضی مواقع زوجین باهم به توافق می رسند که همه یا بخشی از مهریه را تقسیط کرده، در این صورت مرد پس از طلاق باید مطابق شرط آن را به زن پرداخت نماید. چنانچه برای وصول مهریه سندی از مرد گرفته شده باشد و مرد در موعد مقرر مطابق توافق انجام شده مهریه زن را نپردازد زن با مراجعه با دادگاه می تواند درخواست مطالبه مهریه را کند.
اگر زن سندی مانند چک یا سفته بابت ضمانت اجرا برای دریافت مهریه گرفته باشد در صورت عدم وصول حتی می تواند از دادگاه حکم توقیف اموال مرد را نیز بگیرد.
نکته: ازدواج مجدد زن دلیل موجهی برای عدم پرداخت مهریه توافق شده نیست.
مراحل بعد از طلاق توافقی
در طلاق توافقی باید هم زن و هم مرد به پایان زندگی مشترک رضایت داشته باشند و حتی اگر یک طرف مخالف طلاق باشد رای طلاق توافقی صادر نمی شود در این صورت باید طلاق یک طرفه به درخواست زن یا مرد در دادگاه ارائه گردد.
گذراندن جلسات مشاوره
در طلاق توافقی نیازی به داوری نیست زیرا که دو طرف توافق را پیش از ارسال دادخواست انجام داده اند. در این مورد زوجین باید برای دریافت مشاوره خانواده اقدام کنند در این روش نظر مشاوره برای دادگاه در خصوص حکم طلاق اهمیت دارد در پایان جلسات مشاوره حتی اگر طرفین دلایل موجهی برای طلاق نداشته باشند ولی هر دو به انجام طلاق اصرار کنند باز هم گواهی عدم انصراف طلاق صادر می شود.
در این صورت زوجین باید به کمک وکیل و یا بدون وکیل دادخواست را در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برسانند و بعد از تعیین جلسه، دادگاه در مدت زمان کوتاهی رای را صادرخواهد نمود.
ثبت طلاق توافقی در دادگاه
پس از صدور رای دادگاه زوجین تا مدت 3 ماه باید به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه و طلاق را ثبت کنند. این را نیز باید خاطر نشان کرد که در دفترخانه حضور زوجین و یا وکیل آنها الزامی است.
نکته: ارائه آزمایش عدم بارداری زن در دادگاه الزامی است و نیز در صورت باکره بودن زن دادگاه او را برای انجام معاینات به پزشک قانونی معرفی خواهد کرد.
انجام طلاق توافقی چه مدت زمان می برد
در مورد مدت زمان طلاق توافقی پس از این که زن و شوهر در مورد مسائل مالی و غیر مالی به توافق برسند باید درخواست خود را به مراجع قانونی ارائه دهد و مدت زمان طلاق توافقی در دادگاه های خانواده و در شهرهای مختلف متفاوت است و پیش از انجام طلاق انجام مشاوره بسیار ضروری است و هر دو طرفین باید در جلسات حضور داشته باشند.
تعداد جلسات مشاوره معمولا بین 1 تا 5 جلسه است البته تعداد جلسات بستگی به شرایط زوجین نیز دارد. بعد از انجام جلسات مشاوره اگر همچنان طرفین مایل به جدایی بودند باید دادخواستی به دادگاه خانواده ارسال کنند و پس از ابلاغ رای دادگاه زوجین 3 ماه فرصت دارند که طلاق خود را ثبت نمایند.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
- مهم ترین مدرک عقد نامه است
- اصل کارت ملی طرفین و فتوکپی برابر اصل آن
- گواهی بکارت از پزشک قانونی در صورت دوشیزه بودن زن و نیز آزمایش خون مبنی بر عدم بارداری زن
نتیجه گیری این مقاله درباره طلاق توافقی
در پایان می توان این طور بیان نمود که همه ما آگاه به این هستیم که خاتمه دادن به یک زندگی مشترک بسیار سخت می باشد و حتی ممکن است طرفین طلاق و حتی خانواده آن ها در شرایط روحی نامناسبی قرار بگیرند اما در بسیاری از مواقع در زندگی انسان ها مجبور می شوند تا بین شرایط بد و بدتر یکی را انتخاب نمایند که موضوع طلاق نیز از این قاعده مستثنا نمی باشد.
طرفین طلاق در شرایطی که تصمیم بگیرند تا بدون اذیت کردن یکدیگر و درگیری هایی مانند رفت و آمد در دادگاه ها از یکدیگر جدا شوند به طلاق توافقی روی می آورند.
طلاق توافقی باتوجه به اینکه هردو طرف رضایت به جدایی از یکدیگر دارند را می توان یکی از آسان ترین روش های طلاق نام برد.